Röda Vinlista
RÖDA
ARKTOUROS
Rött tortt vin
Systembolaget nr.:75484-01 BS
Årgång: 2009
Typ: Rött torrt vin
Alkoholhalt: 12%
Producent: Zoinos Winery
Region: skyddad geografisk beteckning Zitsa
Druvor: Cabernet Sauvignon 60% - Vlahiko, Bekari 40%
Färg: Rubinrött med tegelton.
Doft och smak: Härlig doft av röda och svarta frukter som bär ,wild cherry ,plommon och kryddor med lång eftersmak. Ett toppvin som kräver mat.
Passar till: Lamm- nötkött -rött kött - ost
Serveringstemperatur: 16-18°C.
Flaska: 750 ml
Testar från sommelie Monica Åhlund: Idag har jag testat ett vin gjort på druvorna Cabernet Sauvignon, Bekari och Vlahiko. Vinet heter Arktouros, årgång 2009, nr 75484 och kommer från Epirus.
I doften hittar jag en hel del mörk frukt, fat och kryddor. I smaken hittar jag även där mörk frukt (tänk svarta vinbär och plommon), fat och jord. Vinet har hög syra och är strävt, precis som det ska vara.
Ett riktigt spännande vin som verkligen visar att Grekland är på gång!
Vinet passar utmärkt till med kolgrillade lammkotletter!
Orines Diadromes torrt
Systembolaget nr 750ml.:71563
Årgång: 2014
Typ: Rött torrt vin
Alkoholhalt: 12%
Producent: Zoinos Winery
Region: Zitsa Epirus
Druvor: Agiorgitiko 80% - Vlahiko, Bekari 20%
Färg: Rubinrött.
Doft och smak: Härlig doft av röda och svarta frukter som bär ,cherry ,plommon och blåbär
Passar till: Lamm- nötkött -rött kött - ost- pasta och korvar
Serveringstemperatur: 16-18°C.
Flaska: 750 ml
Orines Diadromes semisweet
Systembolaget nr : Nr 71274
Årgång: 2014
Typ: Rött semisweet
Alkoholhalt: 12%
Producent: Zoinos Winery
Region: Zitsa Epirus
Druvor: Agiorgitiko 50% - Vlahiko, Bekari 50%
Färg: Rubinrött.
Doft och smak: Härlig doft av röda och svarta frukter som cherry och blåbär
Passar till: Lamm- nötkött -rött kött - ost- pasta och korvar
Serveringstemperatur: 16-18°C.
Flaska: 750 ml
Akra Morea
Röd torrt

Grapesorter: Agiorgitiko Vinodlingar: Vinodlingar ligger på platåen av Velies Monemvasia i Laconia-området (100 meter). Jord: Jordanalysen har visat att det finns områden som karakteriseras av sura jordar och låg organisk substans utan kalcium karbonat eller neutrala jordar utan kalciumkarbonat, från vilket den framställda vinen har hög eller tillfredsställande nivå surhet.
Kourites 2014
Röd torrt

Typ: Torr röd, skyddad geografisk beteckning Velvendo.
Varianter: Xinomavro, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Vinification: Från gamla tider, mellan sjön Polyfytos och Pieria Mountains, i en höjd av 400m, växer vingårdar med rik skörd som fyller av "Kourites", stora träfat använde för att lagra viner av hög kvalitet med en delikat smak och subtila arom. Producerad av vissa sorter som Xinomavro 35%, Merlot 35% och Cabernet Sauvignon 30%, i en djup lila färg, aromer av skogsfrukt och kryddor.
Monemvasios 2008

Druvor: Agiorgitiko (90%), Mavroudi (10%)
Vinifiering: Valda druvor förstörs, krossas och ympas av utvalda stammar av torr aktiv jäst. Färgutvinning sker vid 28oC. Utvinningen förlängs så att den mogna Agiorgitiko-druvan tar chansen att uttrycka sin kraftfulla karaktär på full hållfasthet. Malolaktisk jäsning äger rum då. Därefter mognar vinet i ett år i nya ekfat.
Vinbeskrivning: MONEMVASIOS är en blandning av Agiorgitiko och Mavroudi. Agiorgitiko samt Mavroudi odlas i våra vingårdar på sluttningarna av Velies. Agiorgitiko är en av de mest speciella grekiska röda sorterna. Den har hög alkoholhalt, god syra, rik färg och god mogna tanniner. De typiska smakerna av Agiorgitiko är de av några röda frukter som oss körsbär och krusbär. Mavroudi förbättrar imponerande fruktig arom av Agiorgitiko genom att ge en intensiv känsla av friskhet. Dess lagring i ekfat i 12 månader ger vinet arom av vanilj och en diskret trä doft.
Smakspresentationer: Djup rubinfärg, flätig konsistens, körsbär, krusbär, mocka, kaffe, vanilj och nutty-smaksättning,
rund, balanserad karaktär, god mogna tanniner, lång finish.
Bästa mat matchande: Rött kött, röda sauced rätter, ostar
Tsapournakos 2015

Mörk crimson färg, medium intensitet näsa med sur körsbär mogna utvecklas, ger sätt till smaker av tomat, peppar, fat, vanilj och trä, med några växtbaserade tips. Läcker munnen välstrukturerad och robust, med runda tanniner, kryddig eftersmak av ganska bra längd.
Producer Ktima Kamkouti
Category Red, Cabernet Franc
Region Greece, Macedonia
ARMATHOS MERLOT WINE NATURAL
Ekologisk

Rik, full i munnen utvecklas gradvis en mängd olika smaker,
fast struktur med mjuka tanniner.
Det ger en komplex arom, medan smaken är silkeslen.
Vinmodig, rik, robust, handgjord och charmig
Briljant åtföljer vid 16-18oC
med alla kött, jakt och kryddig ost
Diagon

Vertzami är ett välsignat sortiment med extremt djup färg som kan leda till nästan svarta viner efter några dagar av extraktion. Näsa dominerande anteckningar av eukalyptus, kväll primrose och violett, som framhävs av svarta frukter. Munnen domineras av massor av fina tanniner och hög surhet.